IMG_20211212_124720_360
Cathy

Cathy

Enthousiaste uitprobeer-blogster

Zelf witloof kweken.

KokenKoken

Laten we het nu eventjes hebben over zelf witlof kweken. Ik ben daar dus razend enthousiast over. 

Oorspronkelijk was het de idee om dit samen met man en kindjes te doen en het ganse proces van begin tot einde te beleven. Maar de kindjes hadden er niet zoveel zin in. Dat kan, dat mag, dat is ok… We zullen hen wel stimuleren om het hele gebeuren te volgen en misschien, heel misschien zien ze het wel zitten om er zelf eens van te proeven.;) Dat zal een grote uitdaging worden. Toen ze baby waren waren witloofpatatjes favoriet maar nu is dat veel veel minder.;)

Vorig jaar hadden we de 1ste keer witloof zelf gekweekt. Heerlijk was het om te smullen van ons eigen witloof. Dit is iets wat we elk jaar opnieuw zullen doen. Nu al 2jaar met witlofwortels misschien later eens vanaf zaad.

Wat heb je nodig?

  • Witloofwortels

Wij hebben de witloofwortels van bij moestuinweetjes. Deze week hebben we er nog wat bijbesteld via een groepsaankoop hier in de buurt.

witloof kweken
  • Een bak, of grote (bloem)pot met deksel.

Vorig jaar waren we wat aan het sukkelen met grote bloempotten en curverboxen (wat niet zo evident was om donker te houden), maar dit jaar hebben we een forceerbak speciaal om witloof te kweken. Dit verloopt heel goed en is superhandig.

  • Zaai en stekgrond, of tuinaarde
witloof kweken

Hoe gingen we te werk?

De wortels moeten in het donker leven, licht zorgt ervoor dat deze anders zullen groen kleuren. En groen witloof wil toch niemand. Alleja, ik toch niet.

Dat is trouwens ook niet lekker, veel te bitter.

De aarde in de bak moet wat vochtig zijn maar ook niet te nat. De wortels mag je dicht bij elkaar in de bak zetten. Wij hebben een buisje in het midden geplaatst voor moesten we nog eens wat water moeten geven. Dit zal veiliger verlopen of met een trechter kan je ook een proberen maar probeer onmiddellijk om in de aarde te gieten en niet op het loof. We hebben voorlopig nog geen extra water hoeven te geven.

Het lof van de witloofwortels mag je gerust bijknippen tot het maar 2 a 3 cm boven de wortel zelf uitsteekt.

We hebben 1keer water gegeven en dan de bak dicht gedaan.

witloof kweken

Rond de 15 -18 graden is ideaal om te groeien. Niet te warm en niet te koud.

Dan heb je binnen 3 a 4 weken lekker witloof op je bord liggen.

Hier staat deze in een berging waar het toch iets kouder is 12 a 14 gr. Het gaat prima maar zal wat langere tijd nodig hebben om te groeien. De witloofstronkjes zijn nu ongeveer 2,5 weken verder en zien er nu zo uit:

witloof kweken

Heerlijk, we kijken er al naar uit! Dit is echt een zalig proces, ondertussen zijn de kindjes ook al eens gaan piepen. Heb je zelf ook zin gekregen om aan de slag te gaan? Of ben je ook bezig met je eigen witloof te kweken.

Ik zou zeggen geniet ervan! Dit is echt fijn in deze periode van het jaar om mee bezig te zijn.

Of kweek je liever aardbeitjes?

Fijne dag!
Groetjes Cathy

Bekijk ook de regelmatige verslagjes van experimentjes op Instagram!

Met onder andere meer receptjes, verwondering en bewondering in eigen tuin, kleurrijke foto’s en inspiratie. Positief in het leven ondanks ziekte, genieten van het kleine, hoe mini dit ook is. Kweken van lekkere groenten en fruit en (eetbare) bloemetjes, omringd door een fantastisch gezinnetje en wat diertjes. Heb je vragen of twijfels of tips voor mij? Of wil je gewoon even babbelen? Laat gerust maar weten, via deze blog of op Instagram. Dat is allemaal goed. Veel Liefs!

Geniet! Cathy xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *