kippenbouillon
Cathy

Cathy

Enthousiaste uitprobeer-blogster

Een snelle kippenbouillon

KokenKoken

Een idéfix voor bouillon...

Als ik boodschappen doe -een taak die doorgaans door mijn echtgenote op zich genomen wordt- dan is de kans vrij groot dat ik thuis kom met de benodigdheden om een bouillonnetje te maken. Ik kan er namelijk maar moeilijk aan weerstaan. In gedachten zie ik onmiddellijk tientallen toepassingen voor de bouillon. Zelfs zonder dat er kip op het menu staat, denk ik op een of andere manier steeds: dat kan van pas komen.

Uiteindelijk is het doel op zich in eerste instantie om de diepvriezer te vullen met een nieuwe voorraad bouillon. In plastic 1-literpotten worden ze ingevroren en te pas en te onpas bovengehaald om soepen, sauzen, stoofpotten,…instant smaak te geven. Ik gebruik het echt overal in. In spaghettisaus, in stoverij, in een sausje voor de scampi’s, in nagenoeg elke soep die ik maak en uiteraard voor vol-au-vent .

Aan de slag

Voor we van start gaan, moet ik misschien nog even melden dat ik niet elke keer vol-au-vent maak wanneer ik kippenbouillon maak. Wanneer ik de tijd daarvoor heb uiteraard wel en graag, maar dat is dus niet steeds het geval.

Heb ik weinig tijd, dan ga ik doorgaans voor een snellere variant met kippenvleugeltjes in de plaats van een volledige kip. Je houdt uiteraard minder kippenvlees over aan de vleugeltjes, maar maakt er even lekker en sneller kippenbouillon mee. Met het vlees maak ik dan bvb een zelfgemaakte kipsalade voor ’s anderdaags op de boterham.

Een concept en geen recept

Wie op mijn blog al een aantal artikelen heeft gelezen weet dat ik probeer om geen receptenblog te zijn. Recepten voor kippenbouillon vind je bij de vleet terug op het internet.

In dit artikel probeer ik jullie warm te maken voor het concept ‘verse bouillon’.

Dat hoeft helemaal niet zoveel werk te zijn als je zou denken.

De ingrediënten

groenten bouillon

Must:

Een goede bouillon behoeft in ieder geval selder, ajuin en wortel. Ook een kruidentuiltje (tijm laurier peterseliestengels) gaat er hier steevast in.

Optioneel:

Verder steek ik nog enkele kruidnagels in de ajuin (een stuk of 4) en voeg ik ook nog wel eens een takje rozemarijn, het groen van een prei en een paar geplette teentjes look toe. Al ik dit in huis heb doe ik ook wat zwarte peperbolletjes in de kom(een tiental). Wie belang hecht aan een mooie kleur voor zijn bouillon, kan de ajuinen vooraf dichtschroeien.

Truken van de foor

Een kok in de grootkeuken van een rusthuis uit mijn kennissenkring deelde lang geleden een trukje met mij om het nogal vervelende werkje van afschuimen wat minder vervelend te maken. Of die truk nu al dan niet wat smaak aan de bouillon ontneemt, daar ben ik nog niet helemaal uit(en denk dat dit nogal meevalt), maar het afchuimwerk wordt er in elk geval een stukje lichter door.

De man in kwestie bracht enkel de kip in een pot water al eens kort aan de kook. Al de onreinheden komen daardoor al bovendrijven zonder dat er groenten tussen drijven. Vervolgens goot hij de kip af, spoelde hij deze onder koud water en startte dan een nieuwe pot vers water met daarin de groenten en de kip. Wat er dan nog af te schuimen valt is slechts een fractie van wat er zonder dit trukje bovendrijft en schep je zonder moeite af.

Doorgieten

Wanneer het kippenvlees van het been loslaat, is het tijd om de kip uit de bouillon te verwijderen. De bouillon met groenten giet ikin 2 keer door een zeef. Eerst een grove zeef en vervolgens door een neteldoek (of propere handdoek) bovenin een zeef. Zo verwijder je de eventueel nog resterende onzuiverheden.

Final Touch

bouillon invriezen

Eens de kip een beetje afgekoeld is, doe je het vlees van de beentjes in een tupperware en in de frigo.

De gezeefde bouillon laat je ook afkoelen en vervolgens in koelkast/diepvries.

TIP: je kan de kippenbouillon ook in een ijsklontjeshouder of -zakje invriezen voor kant en klare kippenbouillon als alternatief voor de kippenbouillonblokjes die je in de winkel koopt en eigenlijk enkel gist en veel te veel zout bevatten.

Bekijk ook de regelmatige verslagjes van experimentjes op Instagram!

Met onder andere meer receptjes, verwondering en bewondering in eigen tuin, kleurrijke foto’s en inspiratie. Positief in het leven ondanks ziekte, genieten van het kleine, hoe mini dit ook is. Kweken van lekkere groenten en fruit en (eetbare) bloemetjes, omringd door een fantastisch gezinnetje en wat diertjes. Heb je vragen of twijfels of tips voor mij? Of wil je gewoon even babbelen? Laat gerust maar weten, via deze blog of op Instagram. Dat is allemaal goed. Veel Liefs!

Geniet! Cathy xxx

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *