aansnijden van de warme beenham
Cathy

Cathy

Enthousiaste uitprobeer-blogster

Beenham op je feest, een eenvoudig recept.

KokenKoken

Allemansvriend

Het feest is ingepland, de genodigden genodigd, maar wat kan ik mijn gasten deze keer weer voorschotelen?

Dit originele recept voor warme beenham op je feest helpt je om eens van de platgetreden ‘hotdog’-paden af te wijken. Dat is lang niet zo ingewikkeld als je zou denken, en als je het een beetje slim aanpakt een goedkope manier om een relatief grote groep mensen eten te geven. En niet onbelangrijk; onze kinderen zijn er dol op.

De Beenham

Laat ons beginnen bij het begin; de beenham.
Als je een beetje zoekt kan je een beenham van een kilo of 5 op de kop tikken voor ongeveer 50€.
Daarmee geef je gerust een groep van 20 mensen eten. De beenham wordt meestal geleverd in een vacuümverpakking en dat is maar zo gemakkelijk omdat je deze dan meteen met vacuümverpakking en al onder water kan zetten in een grote pot. Die grote pot gaat bij ons dan gewoon in de oven voor een uurtje of vier aan een 80°. Door de relatief lage temperatuur moet je er zo goed als niet meer naar kijken en zal de ham van binnenuit mooi opwarmen.
Gemakkelijke start niet?!

De Saus... ook een makkie

Je hoeft echt geen kok te zijn om deze saus zelf in elkaar te flansen. De basis is eigenlijk gewoon een mayonaise waar je mosterd, honing een beetje azijn en wat paprikapoeder aan toevoegt. je kan deze saus warm of koud serveren. Het recept zelf komt van Smulweb

Ingrediënten 4 personen

4 eetlepels honing
4 eetlepels mayonaise
3-4 eetlepels mosterd
1 eetlepel witte azijn
een snuifje paprika poeder

Bereidingswijze

De mayonaise en de mosterd (de hoeveelheid ligt aan de pittigheid van de mosterd) roer je goed door elkaar.
Als het goed door elkaar geroerd is voeg je de honing toe.
Daarna voeg je de witte azijn en een snufje paprikapoeder toe. Eventueel kun je experimenteren met andere kruiden.
Als de saus nu te pittig is voeg je er mayonaise toe. Als je meer ‘bite’ wil doe je er extra mosterd erbij. Voor meer zoetigheid voeg je honing toe.
Als je de saus koud wil ben je klaar, maar als je de saus warm wil. Moet je de saus overgieten in een steelpannetje en opwarmen.

Bijgerechten: krielpatatjes in de oven en een fris 'wortel-kool slaatje'

De laatste keer dat we de beenham op een feest serveerden, wouden we het ons echt gemakkelijk maken. Geen zin om tijdens het feest nog achter de kookpot te staan dus! Een zakje krielpatatjes uitkiepen in een ovenschaal in een voorverwarmde oven zetten, was zowat de enige inspanning die we a la minute nog wilden doen. Scheutje olijfolie erover, wat grof zou en een takje rozemarijn (of tijm) erbij en niet meer naar omzien.

de koolsalade vergde iets meer voorbereiding, maar was dan ook al van ruim te voren klaar. Kort gezegd: wortel en witte kool grof raspen (eigenlijk meer schaven), een appeltje in reepjes gesneden erbij en dan een zoet-zure vinaigrette om er op het laatste moment aan toe te voegen.

het uitgebreidere recept vond ik hier:

https://www.onskookboek.be/salades/witte-kool-salade.html

Bekijk ook de regelmatige verslagjes van experimentjes op Instagram!

Met onder andere meer receptjes, verwondering en bewondering in eigen tuin, kleurrijke foto’s en inspiratie. Positief in het leven ondanks ziekte, genieten van het kleine, hoe mini dit ook is. Kweken van lekkere groenten en fruit en (eetbare) bloemetjes, omringd door een fantastisch gezinnetje en wat diertjes. Heb je vragen of twijfels of tips voor mij? Of wil je gewoon even babbelen? Laat gerust maar weten, via deze blog of op Instagram. Dat is allemaal goed. Veel Liefs!

Geniet! Cathy xxx

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *